Zadnje pretraživanoObriši sve
Nema rezultata za traženi pojam!
Usporedba
Favoriti
Prijavi se
Prijavi se
Krafne ili krofne- miris i okus djetinjstva

Krafne ili krofne- miris i okus djetinjstva


13. 01. 2023.

Krafne, krofne, donati, naziva ima pregršt, ali jedno im je zajedničko- omiljena slastica djetinjstva.  

Bliže nam se maškare, fašnik, karnevali. Osim naravno maski kao glavnog obilježja, krafne su postale, ako već nisu, simbol ovog doba godine. Volimo ih prazne, s čokoladom na vrhu, punjene vanilijom, posipane šećerom u prahu i one na koje svi pomislimo kada spomenemo krafnu- punjenu s pekmezom. 

Djeca i dalje maskirana idu vrata do vrata, pjevaju pjesmice, a za okrjepu obožavaju pojesti krafnu- još ako je domaća- sreći nema kraja. A ni odrasli se neće buniti. 

Kako bismo Vam olakšali potragu za receptom, a Vi razveselili najmlađe i vratili u djetinjstvo nešto starije, niže donosimo recept. 

 ↓

 

SASTOJCI: 

2  jaja

3 dl mlijeka

100 g margarina

20 g kvasca

3 žlice šećera

2 prstohvat asoli

650-700g brašna 

Po želji: rum/naribana korica limuna/ punjenje (pekmez, čokolada, vanilija)

 Za brže i lakše mjerenje, a kasnije i manje čišćenja i spremanja - predlažemo vagu s posudom.

Pa krenimo: 

  1. U mlakom mlijeku (oko 1 dl) razmutite kvasac, žličicu šećera i žličicu brašna te ostavite na toplom da se diže.

 

  1. U zdjeli izmutite jaja, šećer, sol, rastopljeni margarin, po želji malo ruma i naribane korice limuna te dodajte kvasac iz prvog koraka.

 

  1. Kad se sastojci sjedine dodajte nekoliko žlica brašna zatim izmiješajte i dodajte malo mlijeka. Do kraja sipajte naizmjenično brašno i mlijeko. Tijesto treba biti elastično.

 

  1. Sada ostavite na toplom da se tijesto udvostruči. Nakon toga potrebno ga je premijesiti na način da ga povlačite kuhačom prema gore. Ponovno ostavite tijesto. Nakon što je tijesto ponovno naraslo, istresite ga na radnu površinu koju ste prethodno posipali brašnom. Premijesite ga i ostavite da odmara 15-tak minuta. 

 

  1. Tijesto razvaljajte na 1 cm debljine i napraviti krugove (primjerice šalicom). Ostaviti ih tako 10-ak minuta te ih okrenite i pustite dodatnih 10 minuta.

 

  1. Zagrijte ulje dubljem loncu (paziti da ulje nije previše zagrijano kako se ne bi zarumenile, a ostale sirove iznutra) i krenite stavljati krafne po principu da se strana koja je bila prema gore u 5.koraku prva prži.

 

  1. Špricaljku za kreme napunite primjerice pekmezom i punite krafne nakon što ste ih složili na papirnate kuhinjske ubruse koji će upiti višak masnoće. Na kraju ih po želji posipajte šećerom u prahu.

 

Dobar Vam tek!